Noen grep kan være smart å gjøre før et boligsalg. Her har vi samlet noen tips som vi tenker at kan lønne seg for deg, å gi potensiell merverdi for din bolig.
-
En bolig som er sterkt medtatt, og selges som et typisk renoveringsobjekt, er ikke nødvendig å "pynte på". Dette er objekt som bør "selges som de er" slik at boligkjøper selv kan pusse opp og tilpasse boligen etter eget behov.
-
Har du derimot en bolig som har mange kvaliteter, men som trenger "litt omsorg", kan det lønne seg å foreta enklere grep som kan gi merverdi ved et salg.
-
Badet er normalt det dyreste rommet å pusse opp om man regner per kvadratmeter. Du må tenke nøye igjennom før du velger å totalrenovere badet om du går med planer om å selge - det er stor sannsynlighet for at du ikke vil få igjen for kostnaden. Er badet i grei stand, men litt slitt, kan man gjøre mindre grep for å øke badets attraktivitet og gjøre boligen mer salgbar:
-
Male veggflater og tak (fliser kan også males om det gjøres riktig, med korrekt forarbeid)
-
Skifte ut slitt baderomsinnredning og servant til noe med et mer tidsriktig uttrykk
-
Er det et gammelt og utdatert dusjkabinett på badet så kan man vurdere å skifte dette ut
-
Sjekke at tilstrekkelig ventilasjon er ivaretatt, f.eks. ved en velfungerende PAX baderomsvifte, og spalte under døren for tilstrekkelig tilluft / sirkulasjon av luft
-
Kjøkkenet, og hvorvidt man skal foreta seg noen oppgraderinger av dette, avhenger av blant annet type kjøkken og størrelse på kjøkkenet. Noen kjøkkeninnredninger er mer tidløse enn andre, og står seg bedre over tid. Er det et lite og slitt kjøkken, så kan man vurdere å gjøre enklere tiltak som å skifte ut fronter og benkeplate. Andre ting som kan være lønnsome grep for å heve helhetsinntrykket og salgbarheten er:
-
Male veggflater og tak
-
Flislegge eller male mellom benkeplate og overskap
-
Bytte blandebatteri til vasken
-
Bytte ut den integrerte koketoppen dersom denne bærer preg av mye slitasje
Små detaljer, men likefullt faktorer som hever inntrykket for en relativt lav kostnad.
-
Øvrige rom (stue, soverom, m.m.): Male veggflater og tak i nøytrale farger. Noen kontrastfarger (fondvegg) kan i noen tilfeller være lurt for dybdefølelse i rom. Dersom man har svært slitte gulv, og det er en parkett som koster litt (f.eks. 1-stavs), så kan man innhente pris på sliping og lakking og vekt dette opp mot hva det vil si for helhetsinntrykket på boligen.
-
Uteområder kan ofte bli avglemt. Husk at boligens inngangsparti, terrasser og hage ofte er det første den potensielle boligkjøper blir møtt av. Rydd, rengjør, plant og luk slik at det blir så presentabelt som mulig - uten at det nødvendigvis må koste så mye utover egeninnsats.
Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK) har for øvrig mange gode tips og råd om hvordan du kan pusse opp smartere i Smartere oppussing portalen.
Husk at med den nye avhendingsloven som ble gjeldende fra 01.01.2022, så har man ikke lenger love å selge boligen med "as is" forbehold - et forbehold som tidligere fraskrev selger fra ansvar for skjulte feil og mangler.
Med andre ord, ikke pynt på sannheten. Skraper du bort saltutslag på kjellerveggen, maler over, og unngår å opplyse om dette til takstmann og kjøper av boligen, så er du som selger ansvarlig for dette. Takstmann kan avdekke mye ved en tilstandsrapport, men det skal, og må, også være et tillitsforhold mellom huseier/boligselger og takstmann - og da er det viktig at vesentlige opplysninger ikke dekkes over og skjules.
Ta kontakt med VERITAKST om du trenger verditakst, tilstandsrapport, rådgivning ved boligkjøp, bistand ved boligutleie og ved reklamasjon.